Ritten

24 – 31 december: Rapha Festive500

Het zit er weer op!

Vorig jaar deden wij voor het eerst mee met de Rapha Festive 500. Bij deze challenge probeer je om 500 km te rijden tussen kerstavond (naja, eigenlijk gewoon de ochtend van 24 december maar dat klinkt natuurlijk een stukje minder) en oud-en-nieuw. Dit is goed bevallen. Het is een pittige sportieve uitdaging, maar vooral ook een mooie stok achter de deur om tijdens de feestdagen -waar mogelijk- een beetje op tijd naar bed te gaan en te letten op wat er allemaal naar binnen geschoven wordt. Enfin, dit jaar gaan we er weer voor. Dit is hoe wij het gedaan hebben:

D1: 24 december / een natte woon-werk-woon rit

Vandaag ga ik nog gewoon een paar uurtjes naar kantoor. Om toch een mooie start te maken ga ik op de fiets. Het is iets meer dan 50km per enkele reis. Kirsten rijdt op de heenweg tot halverwege mee, en haalt me op de terugweg ook halverwege weer op. Op deze manier start zij ook met een mooie 100km in de pocket. Kirsten moet echter ook werken, dus we moeten vroeg weg. Het is voor het eerst dat ik naar mijn werkplek aan de rand van Amsterdam Oud-West en Oud-Zuid fiets. Ergens bij Diemen begint het te regenen. Gelukkig heb ik een volledige set spatborden gemonteerd. Misschien niet zo cool, maar het scheelt een hoop.

Ik ga wel lekker bijtijds weg op kantoor. Het ziet er naar uit dat Kirsten de 100km net niet redt, dus we moeten een extra lusje maken bij Amersfoort. Natuurlijk gaat het net op het laatste stuk goed plenzen.

 • 51.40 km / 79 hoogtemeters / 1:56:05
 • 53.32 km / 67 hoogtemeters / 2:00:53
 • Totaal: 104.72 km

D2: 25 december / de Betuwe

Vanavond eten wij bij mijn moeder, maar eerst een mooie rit. Ik heb er voor gekozen om een route te downloaden van Fietssport.nl. Het is de route ‘Rondje Buren‘ van TT Leusden geworden; een wegrit van iets meer dan 100 kilometer. Dat schiet tenminste een beetje op. Via de Heuvelrug gaan we richting Wijk bij Duurstede, waar we met het pontje over gaan voor een stukje Betuwe. Bij Rhenen gaan we de brug weer over. De grond is nog wat nat, maar verder houden we het droog. Heerlijk.

 • 110.72 km / 118 hoogtemeters / 4:06:27
 • Totaal: 215.44 km

D3: 26 december / Meewindkoers

Vanmiddag vieren we kerst met de familie van Kirsten, maar eerst weer lekker op de fiets. We rijden een route van de 2019 Meewindkoers. Het is weer droog. De route gaat een beetje dezelfde kant op als die van gister, maar dan met de klok mee.

 • 114.98 km / 262 hoogtemeters / 4:10:31
 • Totaal: 330.42 km

D4: 27 december / een lekker band en terug via Allizi

Vandaag ga ik weer naar kantoor, en Kirsten draait een dag bij Allizi. We vertrekken lekker vroeg. Het is fris. In Hilversum, vlak voor het Top 2000 Cafe, rij ik lek. Dat is een tijd geleden! Het vervangen van de binnenband gaat soepel, maar ik krijg de buitenband er niet helemaal lekker op met alleen een klein handpompje. Een beetje hobbelend rijden we verder. Kirsten fietst met mij mee tot de rand van Amsterdam en draait dan om naar Allizi.

Op de terugweg probeer ik een nieuwe route om Amsterdam uit te komen, welke me door de Bijlmer voert. Het voelt alsof ik enorm om rijdt, maar als ik bij de Gaasperplas weer op mijn normale route ben valt het volgens mij wel mee. Mijn benen voelen zwaar. Of misschien staat de wind tegen. Of allebei?

Bij Allizi is het een gezellige boel. Kirsten krijgt nog een vlugge cursus remblokjes vervangen en Milan legt mijn band er even goed op. We drinken een biertje en rijden dan naar Amersfoort. De benen lijken terug te zijn.

 • 49.58 km / 46 hoogtemeters / 1:57:08 / Lek in Hilversum
 • 28.98 km / 45 hoogtemeters / 1:11:53 / Benen kwijt in de Bijlmer
 • 25.60 km / 24 hoogtemeters / 1:00:40 / Bier in de Benen
 • Totaal: 434.58 km

D5: 28 december / Derry X-Mas GravelRide

Foto door Harry van ’t Veld Fotografie

Vandaag rijden we Derry X-Mas gravelride van De Burcht Cycling in Nijkerk. We doen dit met Tjebbe en Christel. We hebben om 11:00 afgesproken, dus we kunnen eindelijk een beetje uitslapen. De eerste 15km gaan over asfalt, maar eenmaal in Putten begint het feest. Wát een schitterende route! Lange brede gravelstroken, wat technische stukken – het is prachtig. We rijden op een gemoedelijk tempo, wat mij wel bevalt. Ik laat me normaal snel opnaaien bij dit soort toertochten, maar dit is veel beter. Christel is in de buurt opgegroeid en vertelt enthousiast over de verschillende plaatsen en bezienswaardigheden die we aandoen. Wat een top dag.

 • 82.20 km / 372 hoogtemeters / 3:51:58
 • Totaal: 516.78 km

D6: 29 december / Bijkomen met wat kleine Lusjes

Zowel Kirsten als ik hebben de Festive 500 inmiddels gehaald. Dus wat nu? We besluiten om een lekker kort ritje rond Amersfoort te doen. De gravelbikes laten we even voor wat ze zijn en we pakken de racers. Met een ruim uur zijn we weer thuis, maar het was toch lekker om even naar buiten te gaan.

 • 28.33km / 19 hoogtemeters / 1:08:22
 • Totaal: 545.11 km

D7: 30 december / Nog een Derry X-Mas GravelRide (maar nu Solo)

Foto door Harry van ’t Veld Fotografie (foto van de toertocht van D5)

Vandaag moet Kirsten werken. Ik niet. Ik ga lekker nog een keer de Derry X-Mas rijden. Dit keer start ik in Amersfoort, wat een extra 25km betekent. Het is heel anders zo alleen. Op de technische stukken is het fijn om wat ruimte om me heen te hebben, maar op andere plekken mis ik juist de fysieke en mentale ondersteuning die een medefietser kunnen bieden. Ik ben langzamer dan verwacht.

 • 107.68 km / 394 hoogtemeters / 4:36:59
 • Totaal: 652.79 km

D8: 31 december / Op Jacht naar Lichtjes

Ik zou eigenlijk vandaag nog op en neer naar kantoor fietsen, maar ik was er gister zodanig klaar mee dat ik dat gewoon lekker niet doe. We doen een ere rondje van een uur, gewoon lekker kalm aan. Het plan was om een beetje door de velden bij Stoutenburg te rijden, maar als ik een verlichte hijskraan zie weet ik het opeens: we gaan op jacht naar de mooiste kerstlichtjes. We rijden eerst richting Jericho/Jeruzalem, en steken dan door naar het Soesterkwartier. Een laatste lus voert ons over de berg. De vangst valt een tikje tegen, maar we hebben lol gehad.

Eenmaal thuis zie ik dat ik nog 8 km moet om op een totaal van 13.000 te komen. Die trap ik er in Amsterdam nog even bij. Dit is het – 2019 was een prachtig jaar!

 • 20.56 km / 61 hoogtemeters / 56:40
 • 9.99 km / 29 hoogtemeters / 28:29 / 13.000 km voor 2019 volmaken!
 • Totaal: 683.34 km

Dale Vito