Materiaal

Project Resto-Mod – een Neo-Retro RIH Super Course deel 1

De RIH is terug!

Een paar jaar terug kreeg ik een prachtige stalen RIH van de zwager van Kirsten. In vergelijking met de oude Peugeot waar ik tot dan toe op reed voelde dit heel serieus. Alles Shimano. Geïndexeerd schakelen! Klik-klak op de bovenbuis. Wow. Ik heb er best wat kilometers op gemaakt, maar inmiddels ben ik een aantal fietsen verder en is de RIH weer terug bij De Zwager, waar hij stil in de garage staat.

In de afgelopen maanden heb ik mezelf langzaamaan een beetje leren sleutelen. Stap voor stap, kleine dingetjes aan de hand van filmpjes en beschrijvingen. Ik heb er veel lol in. Ik begin te begrijpen hoe alles in elkaar zit en krijg het ook weer in elkaar. Aan mijn huidige fietsen valt echter niet zo veel meer te sleutelen. Ze doen wat ze moeten doen en ze doen dat bovendien goed. Het is klaar als een klontje: ik moet een nieuw project hebben.

Ik heb een aantal wensen. Ik wil een soort van semi-klassieker met mooie klassieke lijnen. Kabels buiten langs. Obsessief struin ik Marktplaats af. Koga Miyata, dat vind ik mooi. Een van hun laatste stalen modellen, dat zou gaaf zijn. Of een vroege CAAD, liefst in Saeco kleuren. En dan een wat moderner groepje er op, zoals op op LFGSS, ja, dat is gaaf. Ik vind het echter moeilijk om te bepalen welke fietsen de moeite waard zijn om zo veel tijd en geld in te steken. Bij Koga is het niet zo moeilijk, die hebben hun oude catalogi mooi online staan. Voor andere merken vind ik het soms lastiger. Maar wacht eens, die RIH. Zou De Zwager hem voor een tweede keer aan mij willen geven? Ik trek de stoute schoenen aan en vraag het. Het antwoord is Ja.

Een dag later staat de RIH bij ons in de woonkamer.

De komende tijd zal ik berichten posten over hoe het de RIH vergaat. In eerste instantie is het plan om de Ultegra 6700 groep van de Moonwatch over te zetten. We maken hem verder goed schoon en verwijderen wat roestplekjes. De lak blijft origineel; de kleuren zijn waanzinnig mooi en overspuiten kan altijd nog.

Ik heb alvast een oud setje Fulcrum Racing Quattro met 10 speed casette er in gelegd om te kijken hoe dat gaat. Het past. Om een Hollowtech II crankstel er in te krijgen zal het bottom bracket vervangen moeten worden; deze heb ik besteld. Ook is een setje kabelgeleiders voor op de plek van de commandeurs onderweg, evenals een stuur met een -voor mij- iets fijnere kromming. Als laatste heb ik nog een setje simpele zilverkleurige bidonhouders gekocht. Morgen gaat het stormen; morgen gaan wij sleutelen.

Dale Vito