Materiaal

Project Resto-Mod – een Neo-Retro RIH Super Course deel 3

De RIH krijgt vorm.

In Deel 2 was de RIH [bijna] helemaal kaal; nu gaan we langzaam met opbouwen beginnen. De meeste onderdelen zijn binnen. Dit betekent ook dat ik afscheid moet nemen van de Moonwatch. Hij heeft trouw dienst gedaan en ik heb er met veel plezier op gereden, maar nu hebben we zijn onderdelen nodig.

Het bottom bracket monteren is even spannend. Ik heb op goed geluk een BSA draad besteld. Ik kan me namelijk moeilijk voorstellen dat iemand uit Amsterdam zo gek zou zijn om een Italiaanse draad te gebruiken. Mijn gevoel blijkt juist. Het bottom bracket schroeft er zo in. Hoppa!

Ik wilde een ander stuur, een iets andere bocht. Het was mij echter totaal onbekend dat Cinelli (en 3TTT) vaak 26.4 ipv 26.0mm gebruikten. Dit gaat dus niet werken. De zwarte op de foto van de kale fiets klemt niet. De nieuwe die ik had besteld ook niet. Ik moet iets anders verzinnen. Een nieuwe stuurpen? Een shim? Ik vind uiteindelijk een stuurpen + stuur combinatie van 3TTT op Marktplaats. De stuurpen is zwart, dat staat niet verkeerd. Echter is ‘ie naar mijn mening niet mooi genoeg. Ik koop nóg een stuurpen, Cinelli dit keer. Oh, en tussendoor bleek dat de originele stuurpen muurvast zit. Deze halen ze bij Van Hoeijen er uit. Ik krijg om 3 uur ’s nachts een mail dat mijn reparatie klaar is – zal een lekker klusje zijn geweest!

De remmen van de Moonwatch zijn Ultegra 6700, grijs. Eenmaal gemonteerd ben ik ook hiermee niet helemaal happy. Op een zwarte fiets gaf het leuk contrast, maar nu misstaat het, zeker met het zwarte crankstel en andere zwarte onderdelen. Ik slinger Marktplaats weer aan en tik een setje (zwarte) 6800 remmen op de kop. Dit past beter. Ik had ook alu bidonhouders gekocht, dat leek me wel mooi klassiek. Eenmaal gemonteerd ziet het er echter niet uit. Ik vervang ze voor zwarte.

Langzaamaan begint het wat te worden. Okee, her en der is het stiekem iets meer in de papieren gaan lopen, maar het is vooralsnog een leuk en leerzaam proces geweest. Het einde is nu in zicht. Nu moet het ding maar eens gaan rijden voordat we de puntjes op de I zetten.

Zo’n 105 crank bijvoorbeeld, zou daar geen elegantere oplossing voor te vinden zijn?

Dale Vito