Materiaal

Twee jaar en 20.000km op de Stevens Vapor

De Stevens Vapor is twee jaar in mijn bezit. Ik heb er in die tijd 20.000 kilometer mee gereden. Wat heeft dat met de fiets gedaan?

De Stevens vlak na aankoop.

Begin 2019 kocht ik mijn Stevens Vapor. Via Marktplaats natuurlijk, de gierigaard die ik ben. De Vapor stond destijds in de catalogus als cyclocrosser. Een jaar later was dat veranderd naar Gravel | Cyclocross. Voor 2021 is de Vapor volgens Stevens echter weer gewoon een cyclocrosser. Sja. In goed Nederlands: what’s in a name?  Ondanks de modderige aspiraties van de Vapor gebruikte eerste eigenaar de fiets uitsluitend voor woon-werk verkeer, voorzien van 28mm wegbandjes. En ik?

In de afgelopen twee jaar heb ik de Stevens Vapor voor zo’n beetje alles gebruikt. Van rammen tijdens toertochten als de Dam-tot-Dam fietsclassic tot gravel in de Eifel, en van klimmen in de Ardennen tot een rondje MTB bij Austerlitz. De 2020 wintereditie van de Elfstedentocht heb ik er mee gereden, en vooral het eerste jaar ook flink wat woon-werk ritjes. Goed, voor elk van bovenstaande scenario’s is vast en zeker een betere alternatief te bedenken dan een alu crosser van Stevens, maar hij heeft het toch maar allemaal volbracht zonder als een last te voelen. In tegendeel zelfs, mits voorzien van de juiste bandjes heeft ‘ie het prima gedaan.

De Stevens Vapor met Scribe wielset (en verschillende andere aanpassingen)

Er is echter nog wel een klein dingetje. Na 20.000km is er niet zo heel gek meer over van de Stevens zoals ik hem kocht. Er is veel vervangen. Uiteraard normale slijtagedelen zoals de banden, stuurlint, ketting en cassette, maar er is meer. Het zadel en de zadelpen zijn vervangen. De stuurpen. De volledige crankset in verband met een breuk in een van de armen. Beide shifters; een wegens een breuk door een onfortuinlijke val, de ander omdat hij is gaan lekken. Één van de remklauwen, als ik me niet vergis vóór. De velgen. Bidonhouders. De zadelpenklem. Een aantal van deze dingen heb ik weliswaar slechts voor de ijdelheid vervangen, maar hoe dan ook is er behalve het frame, de derailleurs, de schijven en het stuur weinig meer van over van de Stevens uit de eerste afbeelding. Ik heb de bonnetjes een tijd lang netjes bewaard. Daar ben ik inmiddels mee gestopt.

Stevens Vapor in huidige set-up [stuur iets gekanteld na een overmoedige stunt een paar km eerder]
Ik heb voorlopig nog geen plannen om de Stevens te vervangen.

Dale Vito